Semne de avertizare ale cefaleei si cand sa chemam doctorul

Semne de avertizare ale cefaleei si cand sa chemam doctorul

Semne de avertizare ale cefaleei şi când să chemăm doctorul:

Cefaleea, din păcate, este destul de frecventă1 şi se poate manifesta la oricine, oricând şi oriunde.2

Din fericire, cefaleea este atât de obişnuită încât de cele mai multe ori nu există niciun motiv de îngrijorare. În aproape toate cazurile, durerea de cap, durerea de gât şi alte simptome ale cefaleei vor dispărea cam într-o zi.

Dar dacă durerea nu dispare? Şi dacă apar alte simptome sau afectiuni? Si mai important, cum ne putem da seama dacă o cefalee este doar o cefalee – şi când să cerem ajutorul medicului?

Semnele de avertizare ale cefaleei:

Nu este întotdeauna simplu să ne dăm seama când să apelăm la medic în cazul unei cefalee. Dar există câteva semne clare de avertizare care ne indică dacă o cefalee este mai gravă. O cefalee subită, puternică sau o durere de cap care apare împreună cu alte semne ale unei posibile răni sunt simptome ale unei condiţii medicale mai grave.2  

Dacă următoarele simptome se manifestă împreună cu cefaleea, anunţaţi medicul sau solicitati asistenţă medicală de urgenţă. 2

Gât înţepenit şi febră

Unele tipuri de cefalee, cum este tensiunea la nivelul capului, pot fi însoţite de dureri în zona gâtului.3 Dar o cefalee subită, puternică, însoţită de un gât foarte ţeapăn şi febră şi/sau sensibilitate la lumină pot fi semne ale unei infecţii grave care necesită asistenţă medicală.4

Amorţeală sau slăbiciune

Atunci când cefaleea este însoţită de amorţeală sau slăbiciune, incluzând vorbire neclară, dificultăţi de vorbire sau dificultăţi la mers, acestea ar putea fi simptomele unei condiţii de sănătate mai grave.2,4 Adresaţi-vă medicului pentru a afla dacă aveţi nevoie de tratament suplimentar.

Tulburări de vedere

Vederea dublă, înceţoşată sau pierderea parţială a vederii care însoţesc cefaleea.

Confuzie, convulsii sau pierderea cunoştinţei

Atunci când însoţesc cefaleea, confuzia, convulsiile sau pierderea cunoştinţei sunt toate semne de avertizare ale unei îmbolnăviri sau răniri grave.2,4 Acestea pot apărea odată cu debutul cefaleei sau după ce aceasta s-a manifestat. În ambele situaţii, trebuie să solicitati asistenţă medicală de urgenţă.

Traumatism cranian

De fiecare dată când traumatismele craniene au ca rezultat cefalee, consultaţi imediat un medic.2,4 Durerile de cap care apar dupa un traumatism ar putea să fie semnele unei leziuni care necesită tratament din partea unui medic specialist.

Bibliografie

  1. Stovner, LJ, et al. Povara globală a cefaleei: o documentaţie privind răspândirea şi handicapul provocat de cefalee la nivel mondial. Cephalalgia, 2007; 27: 193-210. Disponibil la: http://www.l-t-b.org/assets/67/91367926-D374-BAA8-AB51FFB2214CADE4_document/Stovner_2007.pdf.
  2. Institutul Naţional de Afecţiuni Cerebrale şi Accident Cerebral, Institutul Naţional de Sănătate. Cefaleea: Speranţa prin cercetare. Octombrie 2009.  Publicaţie NIH Nr. 09-158. Disponibil la:
    http://www.ninds.nih.gov/disorders/headache/detail_headache.htm
    . Accesat August 2010.
  3. Rezumate Cunoştinţe Clinice Marea Britanie. Cefaleea – evaluare. Disponibil la: http://www.cks.nhs.uk/headache_assessment#-338801. Accesat August 2010.