Care sunt cauzele durerii menstruale

Care sunt cauzele durerii menstruale

Care sunt cauzele durerii menstruale?

Durerea menstruală este o parte obişnuită a vieţii pentru multe fete şi femei1,2 şi în continuare găsiţi un ghid al cauzelor durerii menstruale.

Ciclul menstrual

Ciclul menstrual este procesul natural lunar prin care corpul se pregăteşte pentru sarcină. Ciclul menstrual tipic durează între 28 şi 30 de zile. La începutul fiecărui ciclu, uterul începe să dezvolte un ţesut bogat în sânge, pregătindu-se pentru un ovul care va fi eliberat din ovare (acest proces se numeşte ovulaţie). Odată fertilizat, acel ovul se poate dezvolta într-un bebeluş. Dacă fertilizarea nu se petrece, ţesutul de pe uter începe să se elimine întrucât nu mai este necesar. Acest proces se numeşte menstruaţie. Pentru mai multe informaţii despre ciclul menstrual consultaţi articolul Ce i se întâmplă corpului meu?

Cauzele durerilor menstruale

În timpul eliminării ţesutului de pe uter, este normal să resimţiţi dureri ca nişte crampe în partea inferioară a abdomenului, a spatelui şi în partea superioară a picioarelor.3

Durerea apare ca rezultat al contracţiilor uterului (sau tensiunii) pentru a îndepărta ţesutul de care nu mai are nevoie.4 Se consideră că grupul de substanţe chimice care provoacă durerea, denumite prostaglandine, sunt implicate în a ajuta uterul să se contracte.

La unele fete şi femei, durerile menstruale sunt uşoare, dar la altele durerile pot fi mai puternice. Nimeni nu ştie de ce, dar este posibil ca anumite femei să aibă prea multe prostaglandine sau să fie mai sensibile la ele. Acest lucru poate face uterul să se contracte cu o putere deosebită, blocând temporar alimentarea cu sânge a acestuia şi provocând şi mai multă durere.3,4

În general, pentru majoritatea femeilor şi fetelor, durerea menstruală nu este un motiv de îngrijorare, tot ce trebuie să faceţi este să învăţaţi cum să o trataţi. Pentru mai multe informaţii legate de tratamentul durerii menstruale, consultaţi articolul Sfaturi pentru tratarea durerilor menstruale.

Bibliografie:

  1. Jamieson DJ, Steege JF. Răspândirea dismenoreei, dispareuniei, durerile pelviene şi a sindromului de intestin iritabil în cabinetele medicilor primari. Obstet Gynecol. 1996; 87(1):55–58.
  2. Parker MA, et al. Studiu al afecţiunii menstruale la adolescente (MDOT): stabilirea tiparelor menstruaţiei şi ale tulburărilor menstruale într-un studiu pe scară largă asupra adolescentelor din Australia. BJOG. 2010: 11: 186-192.
  3. Pacient Marea Britanie. Durerile menstruale (dismenoreea). Disponibil la http://www.patient.co.uk/health/Period-Pain-(Dysmenorrhoea).htm. Accesat Iulie 2010.
  4. Alegerile Sistemului Naţional de Sănătate al Marii Britanii. Menstruaţia – dureroasă. Disponibil la http://www.nhs.uk/Conditions/Periods-painful/Pages/Introduction.aspx. Accesat Iulie 2010.