Ce i se întampla corpului meu?

Ce i se intampla corpului meu

Ce i se întâmplă corpului meu?

Pre-adolescenţii şi adolescenţii au de înfruntat noi provocări pe măsură ce cresc. Schimbările ce se petrec în corpul în creştere al unei fete pot fi în mod deosebit confuze, stânjenitoare şi chiar înfricoşătoare. 

Una dintre etapele cele mai stresante ale procesului de creştere pentru o fată poate fi începutul ciclului menstrual -- şi nu este de mirare. În primul rând, nu are cum să ştie când se va întâmpla şi unde se va afla atunci când se întâmplă. Mai mult, multe fete tinere s-ar putea să nu înţeleagă ce este menstruaţia sau ce schimbări au loc în corpul lor.

Începutul menstruaţiei nu trebuie să fie un eveniment stresant. Înţelegerea schimbărilor care au loc în corp – şi cunoaşterea faptului că ele sunt normale – pot facilita procesul de transformare în femeie.

Ciclul menstrual

Atunci când fetele trec prin pubertate, de obicei între vârsta de 10 şi 15 ani, hormonii din corpul lor încep să stimuleze o nouă creştere şi dezvoltare. O parte cheie a acestui proces este începutul ciclului menstrual sau al ciclului lunar. Începutul menstruaţiei înseamnă că o fată este capabilă fizic să rămână însărcinată.1

Ciclul menstrual tipic durează 28-30 de zile.1 La începutul fiecărui ciclu, uterul începe să dezvolte un ţesut bogat în sânge pregătindu-se pentru un ovul care va fi eliberat din ovare (acest proces se numeşte ovulaţie).1

Odată fertilizat, acel ovul se poate dezvolta într-un bebeluş. Dacă fertilizarea nu se petrece, tesutul de pe uter începe să fie eliminat în mod natural şi acesta este începutul menstruaţiei.1 Durata menstruaţiei şi cantitatea de sânge variază de la fată la fată. Durata medie este de 3 – 5 zile dar poate dura până la şapte zile1 , timp în care fetele pot folosi absorbante cu sau fără aripioare sau tampoane pentru absorbţie.

Cum să facem faţă simptomelor menstruale

La multe femei se manifestă şi alte simptome în timpul ciclului menstrual. Acestea pot include dureri abdominale, crampe, dureri de spate, cefalee, epuizare, balonare şi irascibilitate.1 Schimbările la nivelul pielii şi al părului sunt de asemenea obişnuite în anumite momente ale ciclului unei fete.2  

Majoritatea durerilor menstruale uşoare până la moderate pot fi atenuate prin utilizarea analgezicelor care se eliberează fără reţetă.1 Termoterapia poate de asemenea atenua durerile abdominale, crampele şi durerea de spate.1  

Pe lângă efectele secundare fizice, unele fete trec printr-o stare de stres în legătură cu începutul menstruaţiei în fiecare lună. Pentru a îndepărta neliniştea relativă de la începutul menstruaţiei, fetele îşi pot urmări ciclul utilizând un calendar. Fetele pot deveni îngrijorate şi crezând că poate colegii îşi vor da seama că ele sunt la ciclu,dar adevărul este că nimeni nu ştie. 

Odată ce a început ciclul însă, nu este o ideea rea ca fetele să aibă cu ele la şcoală absorbante sau tampoane, pentru orice eventualitate.

Schimbările corpului care se petrec la pubertate pot părea înfricoşătoare la început. Dar înţelegerea faptului că aceste schimbări sunt naturale, o parte normală a creşterii – şi că fiecare fată trece prin aceleaşi transformari – pot ajuta la reducerea neliniştii şi la acceptarea cu mai mare uşurinţă a schimbărilor.  

Bibliografie:

  1. Congresul American al Obstetricienilor şi Ginecologilor special pentru Adolescente: Menstruaţie. Disponibil la: http://www.acog.org/publications/patient_education/bp049.cfm. Accesat August 2010.
  2. Colegiul Regal al Obstetricienilor şi Ginecologilor din Marea Britanie. Tratarea sindromului premenstrual. Disponibil la: http://www.rcog.org.uk/files/rcog-corp/ManagingPremenstrualSyndromePMSInformationForYou.pdf. Accesat August 2010.