Lucruri de reţinut atunci când administrăm medicamente copiilor

Lucruri de reţinut atunci când administrăm medicamente copiilor

Sugari şi copii: Lucruri de reţinut când administrăm medicamente copiilor

Copiii sunt mai complicaţi decât adulţii atunci când vine vorba despre medicamente, şi nu doar pentru că sunt mai mici. Organismul copilului reacţionează diferit la medicamentele  folosite.1  Mai mult, numeroase medicamente provoacă reacţii în organismele aflate în dezvoltare ale copiilor, reacţii care nu se manifestă la fel la adulţi2 - unele din aceste reacţii pot fi periculoase.

Este important să nu administrăm copiilor prea mult sau prea puţin dintr-un medicament şi să ajustăm dozajul în funcţie de greutatea copilului. Urmaţi întotdeauna instrucţiunile de pe ambalaj şi prospect şi, dacă aveţi întrebări, adresaţi-vă medicului.

Primul lucru pe care trebuie să îl ţineţi minte atunci când administraţi medicamente copilului dumneavoastră este că medicamentele trebuie administrate doar atunci când este cu adevărat necesar. Medicul pediatru sau alţi medici specialişti sunt cei mai în măsură să vă îndrume în această privinţă. Adesea, tratamentul la domiciliu, lăsarea unei boli minore să treacă de la sine este cel mai bun lucru pentru un copil. Puteţi să-i ajutaţi asigurându-vă că au parte de odihnă destulă şi că beau suficiente lichide şi luând măsuri care să îi facă să se simtă mai bine.

Sfaturi importante pentru administrarea medicamentelor la copii

Majoritatea medicamentelor sunt bine tolerate şi eficiente doar dacă sunt administrate la anumite intervale şi în doze specifice. Dacă medicul vă prescrie medicamente sau vă recomandă medicamente care se pot elibera fără reţetă, iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le ţineţi minte.

 • Nu lăsaţi medicamentele la îndemâna şi vederea copiilor. De asemenea, asigurati-va intotdeauna ca ati pus capacele la toate flacoanele de medicamente.2
 • Dozaj. Dozajul corect pentru medicamentele prescrise şi pentru cele care se eliberează  fără reţetă depinde de greutatea copilului4, aşa că asiguraţi-vă că medicul şi farmacistul cunosc greutatea acestuia.
 • Indicaţii. Asiguraţi-vă că ştiţi şi înţelegeţi indicaţiile referitoare la doza dintr-un medicament care poate fi administrată copilului, frecvenţa şi durata tratamentului.5 În cazul în care copilului îi sunt administrate mai multe medicamente, verificaţi prospectele pentru a vă asigura că nu primeşte acelaşi ingredient activ din mai multe produse. Dacă există mai multe persoane care îngrijesc copilul, asiguraţi-vă că toate ştiu când şi cât din respectivul medicament i-a fost administrat copilului pentru a evita dublarea dozelor sau omiterea unei doze.
 • Reacţii adverse. Identificaţi posibilele reacţii adverse ale unui medicament înainte de a-l administra copilului, acestea pot fi găsite de obicei pe ambalaj sau în prospect. Apoi, atenţie la apariţia unor reacţii neobişnuite.
 • Interacţiuni. Asiguraţi-vă că medicul sau farmacistul ştiu ce alte medicamente îi mai sunt administrate copilului dumneavoastră şi dacă există alergii în familie.
 • Duceţi tratamentul până la capăt dacă aşa vi se indică. Pentru antibiotice, de exemplu, tratamentul trebuie urmat conform prescrierii, chiar şi în cazul în care copilul se simte mai bine înainte de încheierea tratamentului.6 Acest lucru este necesar deoarece bacteriile rămase pot începe să se înmulţească din nou şi boala poate recidiva, dacă tratamentul cu antibiotice nu este urmat până la capăt.6 Dacă medicul sau farmacistul vă spun să urmaţi un astfel de tratament – urmaţi-l până la capăt.
 • Doar medicamentul lor. Nu administraţi niciodată unui copil medicamentul altcuiva.3 Chiar dacă este vorba de aceeaşi boală, oamenii au nevoie de medicamente diferite şi reacţionează la medicamente diferite. Doar medicul ştie ce i se potriveşte copilului dumneavoastră.
 • Măsuraţi corect. Dacă doza recomandată pe ambalaj este   exprimată într-o unitate de măsură diferită (linguri, linguriţe, milimetri, picături) faţă de lingura sau seringa de care dispuneţi, nu încercaţi să faceţi o transformare. Nu folosiţi alt instrument în afara celui care însoţeşte medicamentul sau a celui care este recomandat de medic sau farmacist. De asemenea, nu folosiţi un instrument de măsurare de la un medicament pentru a măsura altul. Farmacistul vă poate furniza linguri şi seringi marcate specific pentru administrarea unui medicament.
 • Nu folosiţi medicamente expirate. Înainte să administraţi un medicament copilului, verificaţi data de expirare şi nu administraţi acel medicament dacă a expirat. Toate medicamentele expirate trebuie eliminate într-un mod responsabil (consultati farmacistul).3  
 • Citiţi întotdeauna cu atenţie şi urmaţi instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj.

Pentru mai multe recomandari consultati medicul sau farmacistul!

Bibliografie:

 1. Formularul Naţional Britanic. Prescrierea la copii. Ediţia 36, Martie 2010.
 2. Organizaţia Mondială de Sănătate. Formular model pentru copii. 2010. Disponibil la:
  http://www.who.int/selection_medicines/list/WMFc_2010.pdf. Accesat August 2010.
 3. UK Pharmacy Healthlink. Gândiţi-vă la siguranţa medicamentelor: medicamentele nu sunt jucării de copii. Disponibil la:
  http://www.pharmacyhealthlink.org.uk/?q=content/tips-your-pharmacist-keeping-children-safe. Accesat August 2010.
 4. Societatea Farmaceutică Regală a Marii Britanii. Farmaciştii – oamenii de ştiinţă din High Street. Medicamente pentru copii. Noiembrie 2004. Disponibil la: http://www.rpsgb.org.uk/pdfs/scifactsheetmedschild.pdf. Accesat August 2010
 5. Asociaţia Proprietarilor Marea Britanie. Tratarea eficientă a durerii folosind medicamente fără reţetă. Disponibil la: http://www.pagb.co.uk/painleaflet.pdf. Accesat August 2010.
 6. Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor SUA. Get Smart. Întrebări şi răspunsuri despre rezistenţa antibioticelor. Disponibil la:
  http://www.cdc.gov/getsmart/antibiotic-use/anitbiotic-resistance-faqs.html. Accesat  August 2010.