Alegerea medicamentelor care se elibereaza fara reteta pentru ameliorarea durerii

•	Alegerea corecta a medicamentelor care se elibereaza fara prescriptive medicala pentru ameliorarea durerii

Alegerea corectă a medicamentelor fără reţetă pentru ameliorarea durerii

Există multe medicamente cu administrare pe cale orală care se eliberează fără reţetă pentru tratarea durerii şi febrei, iar când se alege un medicament există două aspecte principale care trebuie luate în considerare:

 • Cât de bine acţionează.  Medicamentele analgezice şi cele antiinflamatoare sunt eficiente în a trata durerea uşoară până la moderată şi a reduce febra.1
 • Cât sunt de potrivite. Toate medicamentele care se eliberează fără reţetă pentru ameliorarea durerii sunt în general bine tolerate, dar nu orice medicament pentru ameliorarea durerii este potrivit pentru toate persoanele. Unele persoane trebuie să acorde o atenţie specială atunci când îşi aleg un medicament analgezic.

Acest articol analizează mai în detaliu unele aspecte legate de alegerea unui medicament pentru ameliorarea durerii şi febrei și de cazurile în care este potrivită administrarea acestuia.

Factorul vârstă

Vârsta persoanei care necesită ameliorarea durerii este un factor important care trebuie luat în considerare atunci când se alege un medicament analgezic. Administrarea medicamentelor de orice fel la copii trebuie făcută cu atenție, deoarece modul în care ei reacţionează la acestea este diferit faţă de cel al adulţilor.2 De exemplu, un adult poate lua acid acetilsalicilic (aspirină), dar acest lucru trebuie evitat la copiii sub vârsta de 12 ani din cauza riscului de producere a unei boli grave denumite sindromul Reye, care poate afecta creierul şi ficatul.3

Singurele medicamente pentru ameliorarea durerii care pot fi folosite pentru copii cu vârsta sub 12 ani sunt cele care contin paracetamol sau ibuprofen. Ambele medicamente sunt la fel de eficiente pentru ameliorarea durerii şi febrei la copii, inclusiv a febrei ridicate.4-6 Paracetamolul poate fi administrat copiilor de la vârsta de 3 luni; pentru copiii cu varsta peste 2 luni se administreaza doar la recomandarea medicului.7 Ibuprofen poate fi administrat de la vârsta de trei luni.7

Persoanele în vârstă trebuie să aibă, de asemenea, grijă atunci când aleg un medicament pentru ameliorarea durerii. Odată cu înaintarea în vârstă, organismul nu mai funcţionează ca înainte. În afară de suferinţele cauzate de problemele de sănătate, precum dureri articulare sau boli de inimă, vârsta îi face pe oameni mai predispuși la apariția unor reacţii adverse la administrarea medicamentelor.8 Pentru persoanele în vârstă este importantă alegerea unui medicament pentru ameliorarea durerii care sa minimizeze aparitia reactiilor adverse şi care sa poata fi luat împreună cu medicaţia de care acestea au nevoie pentru problemele lor de sănătate.

Alte probleme de sănătate

Este de asemenea important să se ia în considerare orice alte probleme de sănătate când se alege un medicament OTC pentru ameliorarea durerii.

Probleme la nivelul stomacului. Dacă aveţi un ulcer la stomac sau aţi avut în trecut, trebuie să evitaţi antiinflamatoarele nesteroidiene deoarece pot cauza probleme grave la nivelul stomacului, precum ulcer.1 In aceasta situatie, puteţi utiliza paracetamolul pentru ameliorarea durerii.

Afectiuni ale inimii şi hipertensiune arterială. Orice persoană care suferă sau a suferit de insuficiență cardiacă trebuie să evite antiinflamatoarele nesteroidiene,1 deoarece utilizarea acestora poate conduce la alte tulburari în organism.1 Excepţia este acidul acetilsalicilic (aspirina) în doză mică, care ajută la prevenirea producerii unui atac de cord la persoanele care au astfel de antecedente. În cazul în care există alte tipuri de hipertensiune arterială, este important să consultaţi medicul sau farmacistul, deoarece antiinflamatoarele nesteroidiene pot cauza unele reacţii adverse.1 Paracetamolul ar putea fi o alegere potrivită pentru persoanele cu afectiuni ale inimii şi hipertensiune arterială.

Boli inflamatorii ale colonului. Colita ulcerativă şi boala Crohn se pot agrava prin utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene.9 De aceea, este necesar să consultaţi medicul sau farmacistul pentru mai multe informații. Paracetamolul poate fi potrivit.

Astm. La aproximativ 1 din 5 astmatici administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene poate declanşa un atac de astm.10 Dacă sunteţi îngrijorat, consultaţi medicul sau farmacistul pentru mai multe informații. Paracetamolul poate fi o opţiune potrivită.

Sângerări (tulburări ale coagulării). Persoanele care suferă de afecțiuni ce cresc riscul de sângerare ar trebui să aibă grijă înainte de a lua antiinflamatoare nesteroidiene,1 deoarece acestea pot influenţa modul de coagulare a sângelui.

Paracetamolul poate fi potrivit pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă luaţi medicamente pentru subţierea sângelui, este bine să consultaţi medicul sau farmacistul, deoarece toate medicamentele pentru ameliorarea durerii pot influenţa modul în care acţionează cele pentru subţierea sângelui.

Probleme ale rinichilor. Atât paracetamolul cât şi antiinflamatoarele nesteroidiene pot influenţa modul de funcţionare a rinichilor dumneavoastră și de aceea  este bine să consultaţi medicul sau farmacistul pentru mai multe informații referitoare la probleme grave ale rinichilor.1

Probleme ale ficatului. Consultaţi medicul sau farmacistul pentru mai multe informații referitoare la probleme grave de ficat, deoarece atât paracetamolul cât şi antiinflamatoarele nesteroidiene pot influenţa functia ficatului.1

Utilizaţi întotdeauna medicamentele pentru ameliorarea durerii conform instrucţiunilor din prospectul medicamentului.

Femei însărcinate. Dacă sunteţi însărcinată, cel mai bine este să nu luaţi niciun fel de medicament, deoarece există riscul ca medicamentul să ajungă la făt şi să cauzeze probleme. Aspirina ar trebui să fie evitată în perioada de sarcină, iar majoritatea celorlalte antiinflamatoare nesteroidiene nu pot fi utilizate în ultimele trei luni de sarcină.10 Paracetamolul poate fi utilizat dar, la fel ca pentru toate medicamentele luate în timpul sarcinii, trebuie să consultaţi mai întâi medicul sau farmacistul pentru mai multe informații.

Luaţi alte medicamente?

Alte medicamente pot interacţiona cu medicamentele pentru ameliorarea durerii, pot influenţa modul în care acestea acţionează sau pot conduce la aparitia de reacţii adverse.

Paracetamolul interacţionează cu:

 • unele medicamente pentru subţierea sângelui, dacă este luat zilnic. Administrarea ocazională a dozei de paracetamol nu are efecte asupra medicamentelor pentru subţierea sângelui.

Antiinflamatoarele nesteroidiene interacţionează cu:10

 • Alte antiinflamatoare nesteroidiene
 • Medicamente steroidiene
 • Medicamente care scad tensiunea arteriala şi retenţia de apă
 • Unele antibiotice
 • Medicamente pentru subţierea sângelui
 • Unele medicamente antidepresive
 • Unele medicamente pentru inimă
 • Unele medicamente pentru tratarea cancerului
 • Unele medicamente anti-HIV.

Este important să găsiți un medicament pentru analgezie care sa amelioreze durerea fără a cauza alte probleme. Întotdeauna citiţi prospectul medicamentului pentru a vă asigura că medicamentul pentru ameliorarea durerii este cel potrivit. Dacă tot nu sunteţi sigur, consultaţi medicul sau farmacistul pentru mai multe informații.

Bibliografie:

 1. Martindale: The Complete Drug Reference. 37th Edition, April 2011.
 2. Children’s British National Formulary 2010-2011 .
 3. NHS Choices. Reye’s Syndrome.
 4. Walson PD, et al.  Comparison of multidose ibuprofen and acetaminophen therapy in febrile children. AJDC 1992; 142:626-632.
 5. Autret-Leca E, Gibb IA, Goulder MA. Ibuprofen versus paracetamol in pediatric fever: objective and subjective findings from a randomized, blinded study. Curr Med Res Opin 2007; 23: 2205-2211.
 6. Schachtel BP, Thoden WR. A placebo-controlled model for assaying systemic analgesics in children. Clin Pharmacol Ther 1993; 53:593-601.
 7. Nurofen for Children UK Summary of Product Characteristics.
 8. American Geriatrics Society Panel on the pharmacological management of persistent pain in older persons. Pharmacological management of persistent pain in older persons. JAGS, 2009; 57:1331-1346.
 9. Nurofen Summary of Product Characteristics.
 10. Jenkins C, et al. Systematic review of prevalence of aspirin induced asthma and its implications for clinical practice. BMJ, 2004; 328:434.