Cum actioneaza medicamentele pentru ameliorarea durerii

•	Cum actioneaza medicamentele pentru ameliorarea durerii

Cum acţionează medicamentele pentru ameliorarea durerii

Este surprinzător faptul că majoritatea medicamentelor pentru ameliorarea durerii poate conţine în mod obişnuit unul dintre următoarele tipuri de substanţe active pentru ameliorarea durerii şi febrei: paracetamolul (analgezic), acid acetilsalicilic (aspirină) (analgezic şi antipiretic), ibuprofen (antiinflamator nesteroidian)

Aceste substante active pot fi combinate cu altele, precum cafeină şi codeină, care măresc efectele de ameliorare a durerii. Uneori acestea sunt combinate cu substanţe active pentru răceală şi gripă, care ajută la ameliorarea simptomelor precum congestia nazala şi rinoreea (nas curgător).

Atât paracetamolul cât şi antiinflamatoarele nesteroidiene sunt eficiente pentru a ameliora durerea uşoară până la moderată.1 Dar, deşi toate amelioreaza durerea, acţionează în moduri diferite.

Paracetamol

Se consideră că paracetamolul acţionează în principal la nivelul creierului şi pare să aibă un efect asupra modurilor diferite în care simţim durerea.1 De exemplu, paracetamolul împiedică producerea durerii şi a substanţelor chimice care cauzează inflamaţia, substanţe denumite prostaglandine.1 Prostaglandinele se găsesc în întregul organism, dar paracetamolul acţionează în principal asupra celor din creier. Datorită acestui lucru, poate ameliora eficient durerea şi febra, când este luat în dozele recomandate. Paracetamolul nu are efect asupra inflamaţiilor.1

Ibuprofen

Ibuprofenul este un medicament din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene care s-a dovedit eficace prin inhibarea formarii prostaglandinelor (substante chimice responsabile de producerea inflamatiilor)  asupra întregului organism.2

Ibuprofenul are efect antiinflamator, reduce durerea si scade febra2.

Aspirina (acid acetilsalicilic)

Acidul acetilsalicilic actionează prin inhibarea formării de prostaglandine. Acţiunea analgezică (scade durerea) şi antipiretică (scade febra) se exercită la nivelul sistemului nervos central. În doze mari aspirina are acţiune antiinflamatoare iar in doze mici are o acţiune antiagregantă plachetarî de lungă durată (inhibă formarea plachetelor sangvine ducând la o subţiere a sângelui)3

Aceste substanţe acţionează diferit pentru ameliorarea durerii, iar acest lucru conduce la diferenţe importante între acestea. De exemplu, pot cauza reacţii adverse diferite, pot interacţiona in mod distinct cu alte medicamente (lucru care modifică modul de acţiune al medicamentelor) şi este posibil să nu fie potrivite pentru toate persoanele. De aceea, este important să citiți întotdeauna prospectul medicamentului, pentru a vă asigura că acesta este potrivit pentru ameliorarea durerii dumneavoastra. Pentru mai multe informații, citiţi articolul Alegerea medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală pentru ameliorarea durerii.

Bibliografie:

  1. Australian and New Zealand College of Anaesthetists and Faculty of Pain Medicine. Acute pain management: scientific evidence. Third edition 2010. Disponibil la http://www.anzca.edu.au/resources/books-and-publications/acutepain.pdf.
  2. RCP Marcofen 400mg, capsule
  3. RCP Aspirin Pluc C, 400mg/240mg, comprimate efervescente