Utilizarea medicamentelor care se elibereaza fara reteta pentru ameliorarea durerii

•	Utilizarea medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala pentru ameliorarea durerii

Utilizarea medicamentelor fără reţetă pentru ameliorarea durerii

Există multe metode simple la care puteţi recurge pentru a ameliora durerea. Una din cele mai eficiente este administrarea de medicamente fără prescriptie medicala (OTC) pentru ameliorarea durerii. Cunoscute şi drept analgezice, acestea pot ameliora durerea usoara până la moderată şi pot reduce şi febra.1  Dar, la fel ca şi în cazul altor medicamente, este important să ştiţi cum sa alegeti corect analgezicele pentru a obţine un efect optim împotriva durerii şi a minimiza aparitia reactiilor adverse nedorite.

Tipuri de medicamente analgezice

Milioane de oameni din întreaga lume iau zilnic analgezice. Atunci când sunt luate corect, conform indicatiilor din prospect, analgezicele sunt în general eficiente în ameliorarea durerilor uşoare până la moderate.2  Puteţi găsi in farmacii multe produse diferite pentru ameliorarea durerilor, acestea fiind utilizate frecvent într-unul din următoarele moduri:

  • Local – înseamnă că pot fi aplicate direct pe piele, la nivelul zonei dureroase.
  • Oral – înseamnă ca pot fi înghiţite sau dizolvate în apă în prealabil (comprimate, capsule, suspensii orale, siropuri).

Articolul Alegerea corectă a medicamentelor ce se eliberează fără prescripţie medicală pentru ameliorarea durerii oferă mai multe informaţii despre opţiunile privind analgezicele OTC.

Sfaturi pentru utilizarea medicamentelor pentru ameliorarea durerii

Pentru a vă asigura că utilizaţi corect, oral sau local, medicamentele pentru ameliorarea durerii, vă oferim câteva sfaturi.

Citiţi întotdeauna prospectul. Citiţi cu atenţie prospectul medicamentului înainte de a-l lua.3 Prospectul conţine informaţii referitoare la substantele active si excipientii din medicament, la modul de administrare (locală sau orală), la doza necesară, la momentul şi frecvența administrării. Nu toate medicamentele analgezice sunt potrivite pentru toate persoanele şi prospectul vă va indica dacă medicamentul respectiv este potrivit pentru dumneavoastră.

Este bine să ştiţi când să luaţi medicamentul. Pe lângă faptul că trebuie să ştiţi cât de des trebuie să utilizați un medicament pentru ameliorarea durerii, este important să cunoașteți tipul de analgezice care trebuie luate în timpul mesei sau după masă, deoarece acestea pot cauza probleme la nivelul stomacului.1

Verificaţi dacă medicamentele pentru ameliorarea durerii sunt potrivite pentru dumneavoastră.3 Medicamentele pentru ameliorarea durerii pot să nu fie potrivite pentru persoanele peste o anumită vârstă sau pentru cele cu anumite afectiuni, precum boli de inimă. Pentru mai multe informaţii referitoare la componentele analgezicelor şi la categoriile de persoane care le pot lua, citiţi articolul Alegerea corectă a medicamentelor fără reţetă pentru ameliorarea durerii. În cazul în care nu sunteți lămurit, consultaţi farmacistul sau medicul pentru mai multe informații.

Aveţi grijă dacă luaţi alte medicamente. Medicamentele orale pentru ameliorarea durerii pot interacţiona cu alte medicamente, iar acest lucru poate modifica efectul unuia sau ambelor medicamente sau poate conduce la o reacţie adversa. Există diferite tipuri de analgezice disponibile şi acestea pot interacţiona în diferite moduri cu alte medicamente. Deci, dacă dumneavoastră sau un membru al familiei luaţi medicamente eliberate cu sau fără prescriptie medicala, sau suplimente alimentare, precum cele care contin sunătoare, verificaţi împreună cu medicul sau farmacistul dumneavoastră tipul de medicament pentru ameliorarea durerii care este potrivit pentru dumneavoastră.

Nu luaţi o doza mai mare decât cea recomandată.3 Prospectul medicamentului dumneavoastră vă va indica doza de administrare a medicamentului pentru ameliorarea durerii precum şi frecvența administrării. Aveţi grijă să nu depăşiţi doza recomandată, deoarece acest lucru poate avea ca rezultat o reacţie adversă. Dacă aveţi nevoie de un efect analgezic mai puternic, consultaţi medicul sau farmacistul pentru mai multe informații.

Nu luaţi două medicamente diferite care au aceeaşi substanţă activă.3 Există multe medicamente pentru ameliorarea durerii şi multe conţin aceeasi substanţă cu efect analgezic. De exemplu, este important să aveţi grijă atunci când luaţi medicamente pentru ameliorarea durerii şi medicamente pentru răceală şi gripă în același timp, deoarece acestea din urmă conţin cel mai adesea şi analgezice. Administrarea a două sau mai multor medicamente cu aceeasi subtanţă activă poate creşte riscul apariţiei unei reacţii adverse. Consultaţi farmacistul sau medicul pentru mai multe informații referitoare la administrarea în același timp a unor medicamente diferite. 

Nu utilizaţi analgezicele o perioadă mai mare decât cea recomandata in prospect. Cele mai multe analgezice OTC sunt utilizate pentru ameliorarea durerii care dureaza doar câteva zile şi în acest sens, prospectul medicamentului vă va indica perioada de utilizare a acestuia.3 Pentru tratamentul durerilor care durează de mai mult timp (cronice), trebuie să consultaţi medicul sau farmacistul pentru mai multe informații privind opţiunile potrivite pentru dumneavoastră.

E necesar să cunoaşteţi posibilele reacţii alergice la medicamente. Unele persoane pot fi extrem de sensibile (alergice) la substanţele active ale unor medicamente. Acest lucru poate cauza o reacţie alergică gravă, inclusiv tusea, tumefierea buzelor, limbii sau feţei, mâncărimi ale pielii sau erupţii. Dacă sunteţi îngrijorat referitor la o reacţie adversa la medicament sau la un component din orice tip de medicament OTC pentru ameliorarea durerii, consultaţi medicul sau farmacistul înainte de a-l utiliza. Simptomele alergice pentru care trebuie să consultaţi medicul includ: 4

  • Probleme la nivelul căilor respiratorii: tumefierea gâtului şi limbii, voce răguşită, un suierat la inspiraţie.
  • Tulburari de respiraţie: dificultate la respiraţie şi wheezing.
  • Tulburari ale sistemului circulator, care pot determina: puls rapid, stări de ameţeală, paloare, senzaţie de frig, pierderea cunoştinţei.

A nu se păstra la îndemâna şi vederea copiilor. Păstraţi întotdeauna toate medicamentele departe de vederea şi accesul copiilor.

Citirea prospectului medicamentului şi familiarizarea cu modul de utilizare corectă a medicamentelor OTC pentru ameliorarea durerii vă ajută să alegeti analgezicul potrivit şi să evitaţi apariţia reacţiilor adverse.

Bibliografie:

  1. Martindale: The Complete Drug Reference. 37th  edition, April 2011.
  2. Food and Drug Administration. Health Hints: Use Caution with Pain Relievers .Disponibil la: http://www.fda.gov/Drugs/EmergencyPreparedness/BioterrorismandDrugPreparedness/ucm133428.htm
  3. Proprietary Association of Great Britain Managing your pain effectively, using ‘‘Over the Counter (OTC)’ Medicines. Disponibil la: http://www.pagb.co.uk/painleaflet.pdf.
  4. Resuscitation Council UK.Emergency treatment of anaphylactic reactions. Guidelines for healthcare providers.  Disponibil la: http://www.resus.org.uk/pages/reaction.pdf.